Ducati Scrambler - Nezkrotný obojživelník

2.9. 2020

Ducati Scrambler na silnici i do terénu

Historie zaznamenala mnoho ikonických motocyklů. Jen některé z nich však nesou odkaz svých předků i v dnešní době. Příkladem je Ducati Scrambler, motocykl, který byl původně navržen jako silniční motorka s takovou úpravou, aby zvládla i jízdu v náročném terénu. Dnešní modely jsou hrdým nástupcem těchto obojživelníků a nesou se v nádherném retro stylu.

Proč scrambler?

Traduje se, že slovo scrambler vyslovil komentátor závodů, které se konali ve 20. letech 20. století. V té době byly k mání pouze silniční motocykly, ale ve zmíněných závodech šlo o to dostat se jakkoliv ze startu do cíle. Nadšení závodníci předělávali své silniční stroje na terénní mašiny, které zdolali mnoho nástrah přírody. Čím kratší cesta k cíly, tím větší šance na výhru. Komentátor tehdy měl vyslovit spojení „quite a scramble“, což volně přeloženo znamená „úplně se škrábat nahoru“. Slovo scramble zlidovělo a značka Ducati měla hned jméno pro svůj nový klenot, který byl vyráběn v letech 1962 - 1976.

Co je scrambler

Scrambler není jen model Ducati. Jde o obecné označení motocyklů, které jsou vhodné jak na silnici, tak i do terénu. Velkou oblibu měli v 50. letech, kdy si tehdejší mládež předělávala své motorky právě po vzoru britských závodníků. Toho se chytli i samotní výrobci a scrambleři byli na světě. S příchodem motokrosových závodů, a především tedy krosek, byla sláva scramblerů na ústupu.

Ducati Scrambler dnes

Zašlou slávu scramblerů oprášilo také Ducati, které využilo retro nádechu, který je v posledních letech více než oblíbený. I Ducati se svým Scramblerem nezapomíná na jeho původ a nejen designem, ale především konstrukcí, jsou jednotlivé modely stavěny tak, aby zvládli jízdu i v lehkém terénu. V dnešní době existuje celá řada modelů Ducati Scrambler - Sixty2, Icon, Classic, Full Throttle, Café Racer nebo Desert Sled. V roce 2018 pak přišlo Ducati s novou nejsilnější modelovou řadou Scrambler 1100. S tím došlo i k přidáním nových funkcí jako 3 režimy jízdy, kontrola trakce, palivoměr a mnoho dalšího.

Ducati Scrambler vás doslova chytne za srdce. Je to nádherný stroj, jehož obliba od uvedení na trh stále stoupá. Retro nádech v moderním těle a s obrovskou silou. Motorka, která vás proveze i v lehkém terénu. To je Ducati Scrambler. Čeká na vás v G4R.

MOTORKY